Hypothecaire lening op 40 jaar

40-jarige lening in trek door duur vastgoed

WerfVolgens cijfers van Fortis en AGF Belgium is er veel interesse voor de hypotheekleningen op 40 jaar. Beide banken introduceerden deze formule in het voorjaar van 2006. Hierbij richten ze zich veelal op jongeren tussen 25 en 35 jaar. Het succes van dit krediet is te danken aan de steeds hogere vastgoedprijzen. Met een hypotheek aan een vaste rentevoet op 40 jaar is de maandelijkse afbetaling vaak niet hoger dan een gemiddelde huurprijs. Met het voordeel dat de aflossing van de lening niet geïndexeerd wordt.

Die lange looptijd laat kredietnemers toe om een hoger bedrag te ontlenen juist door de lagere maandlast. Vooral wie op zoek gaat naar de laagst mogelijke maandlast zal een hypotheeklening op 40 jaar aangeboden krijgen. Meestal was men aangewezen op een kredietformule met een variabele rentevoet. Op het eerste zicht lijken leningen over 40 jaar dus zeer interessant.

Lenen op 40 jaar betaalbaar?

Lenen op 40 jaar op het eerste zicht interessant

Kredietnemers moeten weten dat de totale kostprijs van zulk een lening hoger is dan voor leningen met een looptijd van 20 jaar of 30 jaar. Voordeel zijn de lagere maandelijkse aflossingen. Bij een hypothecaire lening op 40 jaar zal de aanvankelijk hypothecaire inschrijving vernieuwd moeten worden. Na een looptijd van 30 jaar wordt u dus opnieuw geconfronteerd met extra kosten. Aan leningen op 40 jaar valt natuurlijk meer te verdienen dan aan leningen van 20 to 30 jaar. Bij het nemen van een hypotheeklening op 40 jaar verhoogt u de winstmarge van de bank met 15 tot 20 procent. Hiermee zijn kandidaat-kopers alles behalve goedkoper af.

De Belgische consumentenorganisaties Test-Aankoop raadt lening op 40 jaar af

40 jaar, te lang, te duur!

Teveel geldEen hypothecaire lening op 40 jaar werd door andere Belgische kredietinstellingen maar vooral door consumentenorganisatie Test-Aankoop kritisch onthaald. Meerdere banken lieten weten dat ze deze kredietformule nooit zouden toepassen. Dit omdat men op een looptijd van 40 jaar veel meer moet terugbetalen dan met een formule op 20 en zelfs 30 jaar.

Test-Aankoop benadrukt vooral dat de schuldsaldoverzekering behoorlijk duurder wordt dan bij een hypotheek met een korte looptijd. Kredietnemers worden hierbij ook een volledige loopbaan lang geketend aan een afbetaling. Als hypothecaire leningen op 40 jaar regel worden zullen werkgevers en regering hun slag thuis halen. De gemiddelde loopbaan zal minimaal 40 jaar bedragen, aangezien de hypothecaire lening nog niet afbetaald zal zijn.

Meer informatie over hypothecaire lening nodig?

Ik stuur mijn aanvraag door

 

 

 

Trefwoorden: