Wat is een hypothecaire lening

HypotheekEen lening waarvan de terugbetaling gedekt is door een hypothecaire volmacht wordt een hypothecaire lening genoemd. Een hypothecaire lening of een hypotheeklening wordt het vaakst gebruikt voor het kopen van een huis. Het huis dient dan als onderpand van de hypotheeklening. De kredietverstrekker kan overgaan tot verkoop van je huis indien je niet bij machte bent om je hypotheek te betalen. Reden genoeg om niet lichtzinnig met hypotheken om te gaan. Voordat je een hypotheek neemt moet je hypotheken vergelijken.

Een hypothecaire lening kunt u voor verschillende doeleinden aangaan: de aankoop, bouw of renovatie van een woning en de aankoop van een bouwgrond.

Afhankelijk van de wijze waarop hypotheken afbetaald worden zijn heb je met ander hypotheekvormen te maken. Er bestaan verschillende soorten hypotheken maar dit zijn de 3 basisvormen:

 • Traditionele hypotheek: aflossen tijdens de looptijd (maandelijks)
 • Spaarhypotheek: opbouwen van vermogen door sparen of beleggen
 • Aflossingsvrije hypotheek: pas op het einde van de looptijd de hypotheeklening aflossen

Vooraleerst moet u de looptijd van de hypothecaire lening bepalen. Deze kan gaan van 3 tot 40 jaar. Hoe langer de looptijd hoe lager de maandelijkse aflossing. Hiermee betaalt u uiteraard wel meer rente. Maar om van fiscale voordelen te kunnen genieten moet u een minimale looptijd van 10 jaar hebben.

Hypotheek advies

U wilt goed advies over uw hypotheek

HuisU denkt aan de aankoop van een stuk grond, een appartement of een woning? U wilt bouwen? U plant relatief grote renovatiewerken aan uw huis? Allemaal plannen die behoorlijk wat geld kosten. U kan nu een vrijblijvende offerte voor hypothecaire lening en simulatie voor een op maat gemaakt krediet opstarten! Voordat u op zoek gaat naar de goedkoopste hypotheek moet u vooraf weten hoeveel u ongeveer nodig hebt. Hoe minder geld u hoeft te lenen en hoe groter de zekerheid dat u de hypotheek kan terugbetalen des te goedkoper wordt de hypotheeklening. Indien u iets in onderpand kan geven, dan kan u uiteraard nog goedkoper lenen. Maar dat is zeker geen noodzaak.

Berekenen hypotheek

Ook online kan u eenvoudig uw hypotheek berekenen.

Hypotheek berekenenU wil graag weten hoeveel u kan lenen voor een hypotheek. Welke hypotheekformule is de beste voor uw situatie? Via leningen-en-kredieten.com kan u snel en eenvoudig een hypotheek berekenen. U weet snel of u het huis van uw dromen kan kopen. Uw maximale hypotheek berekenen kan op basis van uw persoonlijke informatie.

Zonder tijd te verliezen kan u snel en eenvoudig uw maximale hypotheek berekenen via ons overzicht. Met deze berekeningen weet u snel hoeveel uw maandelijkse betaling zal zijn. In het overzicht krijgt u zicht op de verschillende hypotheek opties.

 • Maandlasten hypotheek berekenen Gratis online simulatie hypothecaire lening. Zelf uw woonkrediet berekenen. Vraag een gratis hyptheekofferte. Afbetaling hypotheeklening.
 • Herfinanciering hypothecaire lening. U zoekt ademruimte in uw huishoudbudget? Met een herfinanciering hypothecaire lening bekomt u net dat. Er zijn verschillende redenen waarom u een hypotheeklening zou laten overnemen. Wat uw reden ook is, ga niet overhaast te werk.
 • Hypotheeklening oversluiten Oversluiten van uw hypotheeklening kan voordeliger zijn. Bepaal met de berekening voor de overname van een hypotheek in Nederland onmiddelijk hoeveel u kunt besparen. Een bestaande hypotheek herfinancieren betekent dat de bestaande hypotheeklening wordt afgesloten. De hypothecaire lening wordt betaald met het nemen van een nieuwe 125% hypotheeklening.
 • Hypotheek in België
  Emigreren naar België? Verhuizen naar Belgie? Een woning kopen of huren? Waar moet de hypotheeklening afgesloten worden? U denkt erover om een woning te kopen in België, of u heeft ...
 • Leen 125 procent van de vrije verkoopwaarde
  Tot 125 % lenen van de vrije verkoopwaarde is mogelijk met een hypotheeklening. Eigen middelen inbrengen is dus niet noodzakelijk. ...
 • Lenen op 40 jaar
  Kredietnemers moeten weten dat de totale kostprijs van zulk een lening hoger is dan voor leningen met een looptijd van 20 jaar of 30 jaar. Voordeel zijn de lagere maandelijkse ...
Lees meer over hypotheken