kinderen debetkaart In het artikel over het gebruik van een prepaid debetkaart had ik het al over kinderen, jonge tieners die leren omgaan met geld. Een prepaid debetkaart kan een hulpmiddel zijn om tieners hun wekelijks of maandelijks zakgeld te betalen. In het Verenigd Koninkrijk is er een controverse ontstaan omdat kinderen vanaf 8 jaar een prepaid debetkaart op naam kunnen krijgen. Dit kan onder andere bij goHenry. Een controverse in het VK terwijl Belgische bank KBC zulk een debetkaart uitreikt op vraag van de ouders voor hun kinderen vanaf 10 jaar. Ook Bpost krijgt veel aanvragen van ouders voor hun Bpaid-kaart die de kaart daarna ter beschikking stellen aan hun minderjarige kinderen.

Wat is een prepaid debetkaart eigenlijk? Een goede omschrijving ervan is te lezen op ‘Wat is een prepaid betaalkaart‘. Kort gezegd, het is het een combinatie van een klassieke bankkaart (debetkaart) en een kredietkaart met uitgestelde afrekeningen. Met zulk een prepaid debetkaart kunnen kinderen makkelijk online winkelen terwijl de ouders een controle houden over de uitgaven. iTunes was een voorbeeld van een populaire online winkel voor kinderen waar betaling met creditcard nodig was.

Een prepaid debetkaart is een noodzaak voor hedendaagse jongeren volgens KBC-woordvoerder Ilse Demuyer. “Ze willen games en muziek kopen op platformen zoals iTunes. Dat gaat niet met een klassieke bankkaart. Daarom is een prepaid debetkaart een goede oplossing.”

Bij Bpost kan een prepaid debetkaart pas aangevraagd worden vanaf 18 jaar. “Maar niets weerhoudt ouders ervan hun pincode aan hun jonger kind te geven”, merkt Bpost woordvoerder Fred Lens op. Met de kaart van Bpost kunnen geen platformen of websites geblokkeerd worden. “Ouders moeten met hun kinderen afspreken wat ze mogen kopen en wat niet.”

Net zoals bij Bpost kunnen ouders die klant zijn bij bank Belfius gewoon hun pincode aan hun kind geven. Bij Belfius is een betaalkaart verkrijgbaar voor jongeren vanaf 16 jaar. De vraag wordt vaak gesteld door klanten van Belfius. Ook Belfius woorvoerder Ulrike Pommee beaamt; “Veel ouders vragen een kaart aan die ze ter beschikking stellen van hun kind. Het kind gebruikt de kaart maar de kaarthouder is de vader of de moeder.”

Trefwoorden: