Vergelijken van zorgverzekeringen

Zorgverzekering is basisverzekering

ZorgverzekeringEen basisverzekering is het best gekend als een zorgverzekering.
Een basiszorgverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek en is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Iedereen kan tegen een vaste premie verzekerd en aanvaard worden voor een basisverzekering door gelijk welke zorgverzekeraar.

Terwijl iedere Nederlander van achttien jaar en ouder verplicht is een zorgverzekering af te sluiten, is dat geen verplichting voor de aanvullende zorgverzekering. Deze aanvullende zorgverzekering hoeft ook niet genomen te worden bij de zorgverzekeraar van uw basispakket. Dit mag dus gerust een andere verzekeraar worden. Terwijl er een acceptatieplicht bij verzekeraars bestaat voor de basisverzekering, is dat niet het geval voor de aanvullende zorgverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen bepaalt de zorgverzekeraar welke aanvullende diensten ze aanbieden en onder welke voorwaarden. U kan ook geweigerd worden door de verzekeraar voor de aanvullende verzekering. En als u ouder bent kan hij een hogere premie vragen.

Welke premie betaalt u?

Ook voor zorgverzekeringen loont het zeker de moeite om verzekeraars te vergelijken. Er bestaan namelijk verschillen in premie, service en kwaliteit.

De premie voor de basisverzekering bestaat uit een inkomensafhankelijke bijdrage en een nominale premie. De inkomensafhankelijke bijdrage vergoedt je werkgever. Sinds 1 januari 2013 betaalt uw werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw rechtstreeks aan het Zorgverzekeringsfonds. Op uw loonstrookje staat er dus geen vermelding meer van de IAB.

De nominale premie Zvw dient rechtstreeks betaalt te worden aan de zorgverzekeraar door elke verzekeringsplichtige ouder dan 18 jaar. Deze nominale premie die een werknemer betaalt voor zijn basispakket kan in hoogte verschillen per zorgverzekeraar. Gemiddeld liggen deze premies tussen € 1.152 en € 1.320 per jaar.

Zorgverzekeringvergelijker

    Lees meer over verzekeringen