Spring naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Lening advies

Adviseren in krediet

Lening berekenen
Pixabay

Leningen-en-kredieten.com heeft oog voor de noden van haar bezoekers. Via deze website trachten wij u te informeren over de kredietproducten die voor u een oplossing kunnen zijn. De informatie over leningen en kredieten trachten we zo eenvoudig en helder mogelijk te houden.

Als u nog andere vragen of aanbevelingen heeft in verband met leningen of onze website, gelieve dan een e-mail te sturen naar of een bericht te laten via onze contactpagina.

Op deze pagina’s krijgt u een overzicht van de veelgestelde vragen over leningen, kredieten, hyphoteken en kredietkaarten.

Wie kan een lening afsluiten?

Voor een lening komt zowat iedereen in aanmerking, ongeacht het beroep. Elk bedrag is mogelijk. Hier kan u op zoek gaan naar een voordelige lening op maat van uw beschikbaar budget. Voor een persoonlijk lening kan u zelf online een berekening maken. U kan een persoonlijke lening aangaan om uw bestaande kredieten te hergroeperen. Eventueel kan u kiezen voor een geldreserve die altijd beschikbaar is. Een geldreserve die niet rechtstreeks aan uw zichtrekening verbonden is.

  • leeftijd vanaf 18 jaar tot ongeveer 75 jaar
  • een geldige identiteitskaart bezitten
  • zowel alleenstaanden als gehuwden
  • een bankrekening in België of Nederland hebben
  • in België of Nederland wonen
  • voltijdse baan of gedurende meerdere jaren bij uitzendbureau
  • het beschikbaar inkomen moet voldoende zijn
  • niet genoteerd zijn op de zwarte lijst (eigenaars kunnen verder geholpen worden)
  • indien zelfstandig moet u minimaal 2 jaar actief zijn

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel u kan lenen is afhankelijk van de kredietverstrekker. U kan al kleine bedragen lenen vanaf € 500. Het maximale leningsbedrag kan oplopen tot € 100.000.

Hoeveel u kan lenen is uiteraard bepaald door de hoogte van uw maandelijks inkomen. Voor hypothecair krediet wordt de limiet bepaalt door de waarde van het pand. Uw persoonlijke en financiële situatie, uw maandelijkse inkomsten en uw vaste kosten bepalen hoeveel u uiteindelijk kan lenen. Het inkomen van uw eventuele partner wordt hierin meegerekend. Een richtlijn hierin is dat er minimaal een derde van het gezinsinkomen moet overblijven. Voor een gezin wordt vaak een € 900 gehanteerd om van te leven. Dit is geen strikte regel en er kan dus van afgeweken worden.

Als de ontlener kan aantonen dat er extra inkomsten zijn (inkomen van de kinderen, bijverdienste, …) kan daar rekening mee gehouden worden. Met de Online kredietcalculator kan u alvast vrijblijvend bepalen hoeveel u kan lenen.

Is een kredietaanvraag via internet wel veilig?

Kredietaanvragen invullen doet u op een beveiligde website. De pagina voor online kredietaanvraag is beveiligd door beveiligingssoftware waarbij u de garantie heeft dat uw privacy gewaarborgd blijft. Kredietbeoordeling vindt plaats binnen een gesloten systeem. Uw persoonsgegevens worden enkel ingezameld en verwerkt om de door u gevraagde informatie te verstrekken of om de door u gewenste dienstverlening online te realiseren.

Voor meer informatie kan u ons privacybeleid erop nalezen.

Wat doe ik als ik op de zwarte lijst en bij NBB genoteerd sta?

Voor wie door omstandigheden op de zwarte lijst van NBB terecht is gekomen kunnen wij geen kredietverstrekkers aanbrengen. In het merendeel van de gevallen is het onmogelijk om een lening te bekomen indien u minder dan 1 jaar geleden nog op de zwarte lijst heeft gestaan. Het heeft dus geen enkel nut om via onze website een aanvraag voor een lening in te dienen als u op de zwarte lijst genoteerd staat.

Wat wel mogelijk is is het bekomen van een betaalkaart van het kredietkaart-type. Geen kredietkaart in de werkelijke zin van het woord maar een ‘prepaid’ kredietkaart, een voorafbetaalde betaalkaart, een debetkaart waarmee u online en op reis kan betalen. Een kredietkaart zonder krediet.

Ik sta op de zwarte lijst maar heb een eigendom. Kan ik dan nog geld lenen?

In bepaalde gevallen kan u nog een krediet aangaan. De meeste banken zullen u echter weigeren indien u geregistreerd staat. Indien u op de zwarte lijst genoteerd staat voor schulden maar u heeft eigendom dan kan u soms nog geholpen worden. Een hypothecaire lening is dan de oplossing. De wet is duidelijk over schuldbemiddeling. Geen enkele bank of kredietinstelling mag een persoonlijke lening toestaan aan iemand die een leefloon ontvangt. Het is zelfs mogelijk dat u geen schulden meer hebt en toch nog op de zwarte lijst staat. Vaak duurt het nog een jaar voordat men u daarvan wil schrappen. Natuurlijk kan een hypothecair krediet voor meer gebruikt worden dan de aankoop van een woning. U neemt enkel een (tweede) hypotheek op uw woning als onderpand voor het bekomen van een lening voor de overname van schulden. In de Centrale voor Kredieten van de Nationale Bank van België staan inlichtingen over verstrekte consumentenkredieten en hypothecaire leningen. De Centrale voor kredieten aan particulieren is een instrument in de strijd tegen overmatige schulden. Vroeger werd ook een zwarte lijst bijgehouden door de Beroepsvereniging van het krediet. Sinds 1 september 2004 werd het Bestand met wanbetalingen overgedragen aan de Nationale Bank van België. Deze gegevens staan nu genoteerd in het Bestand van de niet-gereglementeerde registraties.

Kan ik een kredietkaart krijgen met een zwarte lijst notering

U zoekt een kredietkaart maar staat op de zwarte lijst? U komt niet in aanmerking voor een kredietkaart bij uw bank? U heeft een klein of geen vast inkomen maar wil toch genieten van de voordelen van een kredietkaart? Dan is een voorafbetaalde kredietkaart of prepaid creditcard een oplossing. Zelfs voor mensen die op de zwarte lijst staan is een prepaid creditcard gemakkelijk verkrijgbaar. Controle bij de Nationale Bank van België of opvragen van uw financiële gegevens zijn niet nodig.

Wat is een prepaid Mastercard

Een prepaid Mastercard creditcard is een volwaardige betaalkaart. Vooraf wordt een bepaald bedrag gestort op een persoonlijk e-money account gekoppeld aan een prepaid creditcard. Een prepaid Mastercard is heel vaak ook herlaadbaar. Gewoonlijk kan er geen krediet mee opgenomen worden. Er is dus geen kredietlijn verbonden aan een prepaid Mastercard. Aangezien een prepaid Mastercard een herlaadbare creditcard is zonder doorlopend krediet kan u uw budget perfect onder controle houden. De meest eenvoudig te gebruiken prepaid creditcards zijn degene waarvan het e-account rechtstreeks verbonden is met de creditcard. In tegenstelling met andere prepaid creditcard uitgevers heeft u hiermee onmiddellijk toegang tot uw geld zonder dat u eerst moet opladen vanaf uw e-account.