Spring naar de inhoud

Iedereen kan een prepaid creditcard aanvragen ongeacht hun kredietwaardigheid.

Kredietkaart zonder schulden, zonder krediet.

Mastercard voor iedereen
Mastercard voor iedereen

Prepaid creditcards bieden geen krediet aangezien ze voorafbetaald zijn. Daarom kan iedereen in België en Nederland een prepaid creditcard aanvragen ongeacht de kredietwaardigheid. Een prepaid creditcard voor Benelux biedt de gebruiker het comfort de uitgaven onder controle te houden. Met een prepaid creditcard kan men dus geen schulden maken. Een BKR toetsing of kredietcontrole is dus overbodig.

Een prepaid creditcard is bedoeld om mensen een eigen vooraf betaald bedrag ter beschikking te stellen zonder schulden te maken. Deze prepaid creditcards kan u steeds opwaarderen of opladen door geld op de creditcard te storten vanaf een bankrekening in de EU.

Niet aanvaard voor een kredietkaart aanvraag? U heeft een BKR notering of notering op zwarte lijst? Geen probleem. Bij een prepaid creditcard aanvraag is er geen BKR toetsing of kredietcontrole. Een prepaid creditcard is een kredietkaart zonder krediet, werkelijk een creditcard zonder schulden dus. U kan immers enkel geld uitgeven dat u vooraf op de kaart heeft opgeladen.

Doorgaans kan men een creditcard bekomen via het eigen bankkantoor of via een onafhankelijke creditcard uitgever. Voordat een creditcard wordt uitgereikt wordt voor Nederland het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel geraadpleegd. Veelal is aan een creditcard een doorlopend krediet verbonden. Daarom wordt u gecontroleerd op een eventuele negatieve registratie. Er bestaat op kredietverstrekking altijd een risico dat u niet kan voldoen aan uw betalingsverplichtingen. Heeft u pech gehad en heeft u inderdaad een BKR registratie op uw naam dan kan u toch gebruik maken van deze alternatieve vorm van creditcard. Met deze debet kaart kan u uitsluitend aankopen verrichten met geld dat op een e-account staat. Bij aankoop gaat het bedrag onmiddellijk van de kaart en niet op het einde van de maand of na aflossing in termijnen.

Virtuele creditcards

Prepaid creditcards worden in eerste instantie vaak aangeboden als virtuele creditcards. Deze virtuele creditcards zijn ontstaan om de veiligheid bij online betalingen te verhogen. Met een virtuele creditcard krijgt men een online account waarbij wegwerp-kredietkaartnummers uitgereikt worden. Deze kredietkaartnummers zijn maar geldig voor één enkele aankoop.

Virtuele Visakaart

Iedereen in de Benelux kan een virtuele prepaid creditcard aanvragen. Men hoeft enkel ouder dan 18 jaar te zijn en zich te kunnen legitimeren. Kredietkaart aanvragen is gemakkelijk. Goedkeuring gegarandeerd. Deze kredietkaarten werken net zoals een normale kredietkaart wanneer u online aankopen doet. Ze zijn meestal niet gebonden aan een bankrekening maar aan een eigen online management systeem. Er zijn geen financiering of rentelasten verbonden aan deze kredietkaarten omdat ze voorafbetaald zijn. De uitgaven zijn dan ook beperkt tot het bedrag dat opgeladen werd.

Sommige uitgevers van virtuele creditcards bieden de optie van een plastic creditcard. Deze plastic creditcards kunnen gebruikt worden in elke handelszaak wereldwijd waar men kredietkaarten aanvaard. Tien jaar geleden (2012) waren er in België geen of amper aanbieders van Prepaid creditcards. Toen kon je uitgevers van deze kredietkaarten wel vinden in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Nederland en Duitsland. Ondertussen wordt Mastercard Prepaid ook in België door meerdere Mastercard partners aangeboden.

Prepaid debetkaart voor kinderen

Kind met kredietkaart
www.theguardian.com

Tegenwoordig zijn kredietkaarten voor kinderen al behoorlijk ingeburgerd.
In het artikel over het gebruik van een prepaid debetkaart had ik het al over kinderen, jonge tieners die leren omgaan met geld. Een prepaid debetkaart kan een hulpmiddel zijn om tieners hun wekelijks of maandelijks zakgeld te betalen. In het Verenigd Koninkrijk was er in 2014 een controverse ontstaan omdat kinderen vanaf 8 jaar een prepaid debetkaart op naam kunnen krijgen. Dit kan onder andere bij goHenry Een controverse in het VK terwijl Belgische bank KBC zulk een debetkaart uitreikt op vraag van de ouders voor hun kinderen vanaf 10 jaar. Ook Bpost krijgt veel aanvragen van ouders voor hun Bpaid-kaart die de kaart daarna ter beschikking stellen aan hun minderjarige kinderen.

Sinds kort (december 2022) is ook bij Revolut via een account van de ouders een -18 betaalkaart verkrijgbaar. De leeftijdscategorie is tussen de 6-17 jaar. De aanvraag ervoor kan opgestart worden via de Revolut app waarover een volwassene beschikt. Meer informatie is te vinden op Revolut <18.

Revolut 18 rekening
Revolut <18

Met zulk een prepaid debetkaart kunnen kinderen makkelijk online winkelen terwijl de ouders een controle houden over de uitgaven. iTunes was een voorbeeld van een populaire online winkel voor kinderen waar betaling met creditcard nodig was.

Een prepaid debetkaart is een noodzaak voor hedendaagse jongeren volgens KBC-woordvoerder Ilse Demuyer.
“Ze willen games en muziek kopen op platformen zoals iTunes. Dat gaat niet met een klassieke bankkaart. Daarom is een prepaid debetkaart een goede oplossing.”

Bij Bpost kan een prepaid debetkaart pas aangevraagd worden vanaf 18 jaar. “Maar niets weerhoudt ouders ervan hun pincode aan hun jonger kind te geven”, merkt Bpost woordvoerder Fred Lens op. Met de kaart van Bpost kunnen geen platformen of websites geblokkeerd worden. “Ouders moeten met hun kinderen afspreken wat ze mogen kopen en wat niet.”

Net zoals bij Bpost kunnen ouders die klant zijn bij bank Belfius gewoon hun pincode aan hun kind geven. Bij Belfius is een betaalkaart verkrijgbaar voor jongeren vanaf 16 jaar. De vraag wordt vaak gesteld door klanten van Belfius. Ook Belfius woorvoerder Ulrike Pommee beaamt; “Veel ouders vragen een kaart aan die ze ter beschikking stellen van hun kind. Het kind gebruikt de kaart maar de kaarthouder is de vader of de moeder.”

Overzicht van financiële dienstenverleners

  • Skrill Prepaid Mastercard
  • NETELLER, A digital wallet that makes managing your money quick, easy and secure
  • Revolut Mastercard account
  • Bunq, bank of The Free
  • Wise, Formerly TransferWise

Meer informatie over prepaid kredietkaart?